Web Design / Κατασκευή Ιστοσελίδας

Στο σύγχρονο web design, κάθε pixel, κάθε συλλαβή και κάθε click έχει νόημα.

Web Design – Μια τέχνη με μυστικά & παγίδες

Το web design ή στα ελληνικά, η κατασκευή ιστοσελίδας (και όχι ιστιοσελίδας), είναι μια περίπλοκη όσο και ενδιαφέρουσα τέχνη που συχνά αποτελείται από πολλές νευραλγικές και ευαίσθητες παραμέτρους.

Κατανόηση του πελάτη στην κατασκευή site

Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με την κατασκευή site μιας εταιρείας, απαιτείται πολύ καλή κατανόηση του εργασιακού αντικειμένου, του ανταγωνισμού και των στόχων του πελάτη. Η πιο συχνή απορία των επιχειρηματιών που ξεκινούν να επιλέξουν για για την κατασκευή ιστοσελίδας τους, είναι οι διαφορές κόστους μεταξύ των web designers.

Επικοινωνήστε για να πάρετε μια ολοκληρωμένη οικονομική προσφορά

Πόσο τελικά κοστίζει η κατασκευή ιστοσελίδας;

Υπάρχει σχεδιαστής ιστοσελίδας που θα αναλάβει την κατασκευή ενός εταιρικού website με €200 ή ακόμα και δωρεάν για να κερδίσει από την ετήσια συνδρομή φιλοξενίας (hosting services) και να δημιουργήσει πλήθος πελατών βασιζόμενος στο χαμηλό κόστος. Αν θα γίνει η δουλειά σωστά, αυτό δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να απαντηθεί. Φυσικά και όχι. Γιατί μια απλή αλλά σωστή κατασκευή site χρειάζεται τουλάχιστον εργασία μιας εβδομάδας και αυτό στην περίπτωση που το περισσότερο υλικό έχει επιλεγεί από τον πελάτη, είναι έτοιμο σε ψηφιακή μορφή και ο web designer θα χρησιμοποιήσει κυρίως ένα template / έτοιμο layout.

Υπάρχει και ο σχεδιαστής ιστοσελίδας που θα κοστολογήσει μια κατασκευή site ίδιων απαιτήσεων πολύ περισσότερο. Μην αισθανθείτε σε γενικές γραμμές ασφαλείς αν το κόστος που θα σας δώσουν για ένα φυσιολογικού μεγέθους website είναι κάτω από €800 ευρώ, εφόσον ο στόχος σας είναι να αποκτήσετε ένα σωστά δομημένο και μελετημένο website.

Ας δούμε που οφείλονται στην πραγματικότητα οι διαφορές κόστους και ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγει η επιχείρηση που θέλει να αποκτήσει μια αξιοπρεπή και με σωστές προδιαγραφές και προϋποθέσεις προβολή στο internet.

Δείγμα γραφής / Ιστορικότητα

Το πρώτο και σημαντικότατο κριτήριο για την επιλογή εταιρείας / συνεργάτη web design πρέπει να είναι το portfolio και η ιστορικότητα του εργολήπτη στον οποίο θα εμπιστευθείτε τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Όταν μια εταιρεία web design services την έχουν εμπιστευθεί καταξιωμένα brands ενώ δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον χώρο, αποτελεί ένα δείκτη ποιότητας υπηρεσιών internet. Δεν είναι πανάκεια, αλλά όταν μια εταιρεία έχει καταφέρει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια σε ένα τόσο ανταγωνιστικό χώρο, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα “μα οι πιο νέοι δεν πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου;”.
Σίγουρα ναι, αλλά όχι από εσάς.

Κατανοητή επικοινωνία με απλά ελληνικά

Ο τρόπος που θα προσεγγίσει το αντικείμενό σας και το concept που θα δημιουργήσει για να σας πείσει να συνεργαστείτε μαζί της. Από το concept και την επικοινωνία φαίνεται αν μια δημιουργική εταιρεία web design έχει ικανό και ταλαντούχο team. Αν σας παρουσιάσουν κάτι που θεωρείτε εντελώς απαράδεκτο, μην περιμένετε δεύτερη προσπάθεια. Ευγενικά ψάξτε αλλού. Η αισθητική και το γούστο είναι κάτι σχετικό αλλά η καλαισθησία με την ευρύτερη έννοια δεν είναι. Ο λόγος πρέπει να είναι κατανοητός και άμεσος χωρίς πολλά τεχνικά στοιχεία ώστε να καταλάβετε τι πρέπει να περιμένετε από την ιστοσελίδα σας μετά το πέρας των εργασιών. Η ειδική τεχνική ανάλυση της κατασκευής του website σας μπορεί να βρίσκεται στο τέλος της προσφοράς – και να συνεκτιμηθεί στα θετικά όταν συμβεί αυτό – ώστε να μπορεί κάποιος ειδικός συνεργάτης σας να ελέγξει περί τίνος πρόκειται. Προφανώς κανείς επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρεται αν ο server τρέχει linux και php τόσο όσο το αν η google θα την εμφανίσει στις πρώτες θέσεις και αν θα έχει εικόνα που αρμόζει στην επιχείρησή του.

Το κόστος του website design

Το κόστος ενός website αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην Ελληνική πραγματικότητα του χθες. Προ κρίσης, η αλήθεια είναι πως τα πράγματα στον χώρο του web design είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο όπως άλλωστε σε όλες τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών και εμπορικών δραστηριοτήτων, design, fashion, markteing κλπ. Η πολιτική κοστολόγησης, η δική μας τουλάχιστον, έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως δικαιολογούνται οι διάττοντες που σκοτώνουν τις τιμές και το ίδιο το επάγγελμα του web designer. Καταλήγοντας, ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα μικρού μεγέθους corporate website παρουσίασης μπορεί να υλοποιηθεί με αξιοπρέπεια στα €1.000, εφόσον ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας είναι νόμιμη επιχείρηση που προσκομίζει τιμολόγια, φορολογείται κι έχει εταιρικά έξοδα.

Σωστή επιλογή πλατφόρμας web development

Η πλατφόρμα στην οποία θα αναπτυχθεί το website σας, προτείνουμε να είναι κάποια ανοιχτού κώδικα, κοινώς αποδεκτή και επιτυχημένη. Επιδιώκετε να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του website σας ανά πάσα στιγμή θελήσετε και να μην εξαρτάστε από την καλή θέληση του προγραμματιστή να σας παρέχει τον κώδικά του ανοιχτό. Οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν (πιθανότατα με το δίκιο τους γιατί δεν έχουν πληρωθεί να παραχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα της ιδιοκτησίας / περιουσίας τους που αποτελεί το πρόγραμμά τους) οπότε ακόμα κι μεταφέρετε το  website σας αλλού, δεν θα μπορέσετε να το επεκτείνετε και να το αλλάξετε ούτε με την βοήθεια κάποιου ειδικού. Το πιο πιθανό είναι, αν μείνετε δυσαρεστημένοι από κάποια συνεργασία που βασίστηκε σε custom programming, να χρειαστεί να δημιουργήσετε εκ νέου website. Ένα άλλο plus στην χρήση γνωστών πλατφορμών όπως η wordpress, joomla, opencart κλπ είναι το γεγονός πως έχουν ελάχιστα bugs διότι όντως καθιερωμένες, δουλεύονται κατεξοχήν από webdevelopers σε όλο τον κόσμο αλλά και δέχονται επιθέσεις συνέχεια από hackers που θέλουν να τις εκθέσουν. Αυτό τις καθιστά πολύ ασφαλέστερες, εφόσον ακολουθούνται τα updates που προβλέπονται και πολύ πιο αξιόπιστες ως λύσεις. Τέλος παρέχουν αρκετά καθαρό κώδικα και είναι αρκετά εύχρηστες για έναν έμπειρο SEO specialist να τις βελτιστοποιήσει για μέγιστη ταχύτητα και καλύτερη απόδοση στην google.

Να ξεκαθαρίσουμε πως αν χρησιμοποιήσουμε μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, δεν σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις cuctom programming ή πως το custom programming δεν είναι απαραίτητο. Οι προγραμματιστές είναι οι αρχιτέκτονες και διαχειριστές του διαδικτύου και αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν αλλάζει. Έχουμε την χαρά, CTO της INSERT να είναι ένας από τους Έλληνες guru του κώδικα.

Τοποθετείστε το budget σας έξυπνα

Εξοικονομήστε χρήματα με μια απλή κατασκευή ιστοσελίδας, τα  templates /έτοιμες λύσεις, αν μπορείς να τα διαμορφώσεις κατάλληλα κάνουν θαύματα, και διοχετεύστε τα χρήματά σας στο SEO και το digital marketing, τα οποία αποτελούν τον δρόμο να γνωστοποιήσετε την ύπαρξη της ιστοσελίδας / brand σας και να εμφανίζεστε σε ψηλές θέσεις στην google σε οργανικές αναζητήσεις βάσει λέξεων στόχων. Αν ακούγεται περίεργο μια εταιρεία σαν την Insert που έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια τον inovative χαρακτήρα της και την δημιουργικότητά της, να προτείνει την χρήση έτοιμων λύσεων, υπάρχει μια και μοναδική εξήγηση: Ό,τι κι αν σκεφτείτε εσείς ή ο creative συνεργάτης  σας να σχεδιάσει, αποκλείεται, κάπου εκεί έξω να μην υπάρχει κάτι παρόμοιο. Οπότε το υπερβολικά εξεζητημένο design – εκτός κάποιων εξαιρέσεων – δεν είναι παρά χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ξεχάστε την παρθενογένεση, ξεχάστε τους Picaso designers και επικεντρωθείτε στον επιχειρηματικό σας στόχο:

– πως θα κάνω το brand μου γνωστό,
– πως θα με βρίσκουν στη google,
– πως θα αναπτύξω την εταιρεία μου με τις νέες τεχνολογίες που προσφέρει το διαδίκτυο,
– πως θα κερδίσω περισσότερα χρήματα.

Το κέρδος είναι ο στόχος κάθε εμπορικής κίνησης και κάθε έναρξης εταιρείας.  Αρκεί να γίνεται με καθαρές διαδικασίες, μεθοδικά και τίμια για να έχει διάρκεια και ποιότητα.

Μικρά μυστικά πετυχημένου web design

Αυτό στο οποίο δεν πρέπει να κάνετε καμία υποχώρηση, είναι η καλαισθησία ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην εικόνα της εταιρείας σας. Ζητήστε το website σας να έχει πλούσια, σωστά και ξεκάθαρα κείμενα, μεγάλες γραμματοσειρές, ευανάγνωστες με πολύ καλό φωτογραφικό υλικό και να μην μπουκώνει με άχρηστη πληροφορία και βαριά σχεδιαστικά στοιχεία που διασπούν την προσοχή του επισκέπτη. Αποφύγετε την χρήση τεχνολογίας flash εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα αναλύσουμε στο blog και φροντίστε η ιστοσελίδα σας να εμφανίζεται σε όλα τα μέσα σωστά είτε είναι responsive , δηλαδή προσαρμόζεται ανάλογα με τις διαστάσεις και τις ιδιότητες της συσκευής μέσω της οποίας την βλέπει ο επισκέπτης είτε όχι. Κάντε SEO και φροντίστε να φιλοξενείστε σε γρήγορο server ενώ έχει γίνει speed optimisation στην σελίδα σας.

Με λίγα λόγια θέλουμε ιστοσελίδα με πλούσια, πρωτότυπα και εύστοχα κείμενα, ιστοσελίδα καθαρή από άχρηστα στοιχεία, ταχύτατη, σύγχρονη και ποιοτική.

Ποιoτικός server (hosting quality)

O web server που θα φιλοξενεί το website μας πρέπει να πληροί τις σύγχρονες προϋποθέσεις και να είναι γρήγορος και σταθερός. Αν έχετε βλέψεις για σοβαρή προώθηση προτιμήστε dedicated server hosting και πρόσβαση σε control panel που δείχνει πόσο απασχολημένος είναι ο server που σας φιλοξενεί ανά πάσα στιγμή. Η ποιοτική εμπειρία στον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας να είστε σίγουροι πως ανταμοίβεται τόσο από τον ίδιο τον χρήστη όσο και από την google.  Η τοποθέτηση υλικού σε cloud servers ενδείκνυται για websites μεγάλης επισκεψιμότητας και ανταλλαγής μεγάλου όγκου δεδομένων.

Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω tips και συμβουλές μπορούμε να σας εγγυηθούμε πως αν επιλέξετε την INSERT για συνεργάτη στο online κομμάτι της επιχείρησής σας, θα συνειδητοποιήσετε πόση δύναμη έχει η σωστή χρήση του διαδικτύου και πόσα οφέλη χάνατε τόσα χρόνια. Στην INSERT κάθε κίνηση για το website σας γίνεται μελετημένα, κάθε pixel τοποθετείται εκεί για κάποιο λόγο αλλιώς δεν τοποθετείται και κάθε συλλαβή κρύβει σοφία και αποδίδει.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ, Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ